Wat is mindfulness?

“Mindfulness: leven met vriendelijke en open aandacht, van moment tot moment.”

 

Aandacht

Aandacht staat in de mindfulness gelijk aan opmerkzaamheid. Door training kan je van moment tot moment steeds meer opmerken wat je denkt, voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft. Hierdoor worden we steeds bewuster van wat er in onze hersenen gebeurt. Door deze bewustwording kunnen we bijvoorbeeld meer genieten (van dat heerlijke eten, in plaats van onbewust je maag vullen). Ook kun je hierdoor steeds bewuster worden van waar jij gelukkig van wordt en daar je leven op inrichten.

Vriendelijk

Als iets niet loopt zoals je had gewenst hoef je niet meteen jezelf of iemand anders te veroordelen of te straffen. Misschien kan je met vriendelijkheid accepteren wat je op dit moment tegen komt en weet dat je dan ook meteen de keuzevrijheid hebt om een andere weg in te slaan als je dat nodig vindt. Het verleden kan je niet veranderen, je hebt wel invloed op het heden waardoor je automatisch ook je toekomst beïnvloed.

Open

Sta open voor wat je tegen komt. Dat betekent dat je je verwachtingen en vooroordelen naast je neer legt en zo objectief mogelijk gaat waarnemen. Wat je dan tegen komt kunnen prettige, onprettige of neutrale ervaringen zijn. Het is wat het is en op basis van deze waarnemingen kan jij weer actie ondernemen om het huidige moment en dus de toekomst positief te beïnvloeden.

 

“Mindfulness: dit moment waarnemen met vriendelijke en open aandacht.”

Meer info op Move Your Mind